18 grudnia 2017

Szarlotka z połówek jabłek


  • 2,5 szklanki zwykłej mąki
  • kostka margaryny
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • jabłka

Przepis znalazłam na jednej z grup kucharskich, gdzie był naprawdę popularny, więc spróbowałam je zrobić. Wyszło znakomite!
Mąkę, cukry i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy margarynę, jajko i serek. Robimy ciasto. Dzielimy je na pół, jedną połówką wykładamy dół, kładziemy połówki obranych jabłek i pokrywamy je drugą połową ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Najwięcej zabawy jest z wykładaniem spodu i robieniem góry, ale przy włączonym serialu idzie szybciej.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz