Ogólnie osobiście mam problem z ciastem francuskim, nie zawsze mi smakuje, nie w każdej propozycji. Ale, o dziwo, w tym przypadku jest pyszne!
A oto przepis!
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Koncentrat pomidorowy / sos do pizzy / ketchup
- Dowolny ser (w moim przypadku kulka mozarelli i ser morski z Biedronki)
- Opcjonalnie szynka
- Czosnek granulowany
- Zioła (prowansalskie, bazylia, jakie wam smakują)
Rozkładamy ciasto francuskie (polecam od razu po wyciągnięciu z lodówki, albo chwilę trzymać w zamrażarce, wygodniej jest). Smarujemy je koncentratem pomidorowym, ketchupem, sosem do pizzy, w zależności co macie w lodówce (u mnie się sprawdził koncentrat połączony z ketchupem). Posypujemy czosnkiem granulowanym oraz ziołami. Następnie układamy ser (u mnie na zmianę był ser żółty i mozarella). Można dołożyć również szynkę, w zależności od gustu.
Na sam koniec zawijamy w rulon. Polecam w tym miejscu wsadzić rulon na chwilę do zamrażarki, by łatwiej się kroiło.
Kroimy w nie za grube paski i kładziemy na blaszkę w odstępach (polecam nie za blisko, żeby ciastko się ładnie przyrumieniło i nie zaparzyło). Piec przez 15 minut w 220 stopniach (ja dałam piekarnik góra-dół z termoobiegiem).
Można jeść na ciepło jak i na zimno.
Polecam i smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz