19 września 2019

Zupa kurczakowa

Zupa kurczakowa nie jest dosłownie kurczakowa, ale podstawą smaku, jak dla mnie, jest właśnie kurczak. Uwielbiam ją robić i zazwyczaj jest jej tyle, że jem ją przez kolejne 3 dni. Ale co tam, jest pyszna, więc robię!

Podstawa:
- kurczak
- pieczarki
- kukurydza
- kapusta pekińska
- rosół / kostka rosołowa
- przyprawy

Opcjonalnie:
- brokuły
- kalafior

Na początek smażymy pieczarki. Następnie przysmażamy delikatnie kurczaka w przyprawach (ja osobiście uwielbiam dodawać słodką paprykę i curry). Gdy ten będzie ścięty z zewnątrz (może być surowy w środku, chodzi o zamknięcie go i ten smak smażenia), dodajemy kukurydzę. Smażymy około 3-4 minuty i dodajemy pieczarki. Następnie dolewamy rosołu, albo wody, lecz wtedy wrzucamy kostkę rosołową (ilość zależna od ilości wody, ja zazwyczaj wrzucam 2). Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojoną w paski kapustę pekińską. Można doprawić pieprzem.
Opcjonalnie, jeśli mam, wrzucam kalafior i brokuła, żeby zrobić bardziej jarzynową, ale nie trzeba.



Przepis specjalnie dla Lisikotka, by nie musiał jeść zupek chińskich ^_^

0 komentarzy:

Prześlij komentarz